Als je op roze klompen les kan geven dan moet je wel een grote zijn

Als je op roze klompen les kan geven dan moet je wel een grote zijn. image

En dat is hij Henk Lubberding heeft een lange glansrijke carrière als profrenner achter de rug (Wikipedia) en geef nu clinics en workshop. Nou ja geeft clinics ik bedoel hij neemt je mee in de kunst wat fietsen heet. Zo gedreven dat je er niet aan denkt om er makkelijk over te denken. Stampend op zijn klompen loopt hij naar je toe om te vertellen dat je vooruit moet kijken … Ver vooruit maar ja je schrikt je een ongeluk en kijk gauw weg en ja dan doe je het fout en dat laat Henk je even weten! Het mooie is je gaat er in mee je gaat beter je best doen je stijgt boven je uit wat een expressie heeft die man.

En dan springt hij op zijn fiets en rijd hele korte rondjes en verteld tussentijds nog even wat je moet doen om controle over je fiets te houden maar het enige wat ik zie zijn z’n roze klompen. Jawel op de fiets met zijn klompen of dat hij ingeklikt zit maar dat kan natuurlijk niet.

image Zo en nu waar wij voor kwamen klimmen en dalen. Dus met de groep op pad we begonnen gelijk met een klimmetje en mijn hartslag zat gelijk op 163 maar Henk bleef maar praten en bleef maar aanwijzingen geven, zou hij geen hart hebben? Zou hij dan geen pijn in zijn benen hebben? Nou ja even niet denken ik moet bijtrappen er bij blijven met tranen en snot voor ogen. Iedereen die mij kent weet dat ik zeker 10km nodig heb om op stoom te komen en dat daarna mijn diesel aan gaat, maar ja daar was nu geen tijd voor.

Bij het weggaan en het verdelen van de groepen was ik netjes bij de beginners gaan staan, maar Henk observeerde mij even en gaf aan dat ik maar bij de gevorderde moest gaan staan, had ik daar nu spijt van? Nee hoor al gauw ging het goed na een paar klimmetjes en lekker afdalen ging het al beter dus hoppa de Emmapyramide op en hop er ook weer af gelijk flink in de remmen en een korte draai om weer naar boven te gaan. Die korte draai daar ging het nu om we deden het weer fout, oude gewoontes deden het nieuw geleerde vergeten. trappen en remmen schreeuwde Henk O ja trappen en remmen het zit niet in je systeem.

Herhalen en herhalen dus weer naar boven en afdalen maar nu stond er iemand stil in de afdaling vlak voor een bocht en riep maar remmen en trappen hou je balans maar o wat is dat moeilijk. Uiteindelijk ging het beter en kreeg je vertrouwen in het nieuw geleerde en kon ik toch nog even mijn genoegen halen in het afdalen en de 80km p/u aanraken hoe mooi is dat, kon ik ook maar zo klimmen.

 

Nico Offerman

Fiets liefhebber en Voorzitter van tvZoetermeer '77