Oliebollentocht

alweer de laatste clubtocht van 2016. Onze traditionele Oliebollentocht is ook dit jaar weer een succes en ik was wel bang dat we het aantal deelnemers van vorig jaar niet zouden halen, maar niets is minder waar gelukkig had fa Hoogvliet 50 bolletjes extra geschonken. Deze ochtend maar weer vroeg eruit de wekker ging om 6uur in de ochtend eerst koffie en mijn krantje om vervolgens in het donker op de fiets te springen. Het miste behoorlijk en je kon geen hand voor ogen zien en dan moet je de polder door rijden pfff dat viel niet mee, na elke tegenligger had je ook weer een minuut nodig om de weg te zien maar goed het was voor een goed doel.

Zo kwam ik om 8uur op de club aan waar Frans al koffie had gezet en de eerste bezoekers al aan tafel zaten en gestaagd werd het drukker en de eerste groep ging zich al opmaken om te starten dat waren toerders die een rondje Noordwijk gingen doen. Dat gaf weer wat ruimte in het clubhuis en dat was maar goed ook rond 09:45uur was er geen stoel meer onbezet en de kantinemedewerkers hadden hun handen vol om iedereen van koffie of thee te voorzien. 09:55uur kwam het startsein en de verschillende groepen vormden zich en begonnen aan hun route. De Senioren op de racefiets, de jeugd verdeeld op de racefiets en de MTB en de volwassengroep MTB in groep À en groep B.

zelf ging ik met de MTB jeugd en jeugdigen op pad, was wel weer een leuk gezicht al die fietsers door het Buytenpark te zien fietsen. De jeuggroep was natuurlijk de hekkensluiter omdat ze immers wat langzamer rijden maar het tempo was niet slecht. Zo reden we het rode fietspad op waar Cees weer mooie foto’s stond te maken. Aan het einde van het rodepad kwamen we op het eerste ofroad stuk en moesten we de fiets over het hekje tillen om verder te kunnen gaan totdat Jewel eens hard aan het hek trok en wat bleek het was gewoon open 🙂 via de houtsnippers de gladde bruggetjes over waar menig volwassene afstappen maar niet onze jeugd behendig reden ze eroverheen. Zo naar het paardenpad die er lekker hard bijlag en zo het strand op van het Noord AA, ook hier reden de jeugdigen goed over en doorheen en konden we richting Bentwoud. In het Bentwoud hadden de uitzetters diverse stroken gras bedacht maar omdat dit te zwaar zou zijn hebben we daar wat af gesneden en kwamen we zo voor de B groep te rijden en dat geeft altijd wat wedstrijdmentaliteit dus werd het tempo wat opgevoerd. Nu de graskand op van de Oosterheemcole ook hier reed de jeugd goed tegen op maar inmiddels was het wat te glad geworden en moesten we bijna boven toch afstappen op Floris na die er gewoon tegenop reed.

 

Zo reden we de tocht uit en vermeldingswaardig is dat wij een groot gedeelte van Zoetermeer offroad konden doorkruisen. Zo reden we door het westerpark richting het clubhuis en de snelheid ging behoorlijk omhoog het leek wel of we de oliebollen al zagen liggen.


Nico Offerman

Fiets liefhebber en Voorzitter van tvZoetermeer '77