Wielerwedstrijden info

10 wielerkoersen om naar uit te kijken
Met dank van het Algemeen Dagblad

De Bruine Put en gevaar loert bij elke meter, spektakel op voorhand verzekerd.
Eind maart en met april voor de deur weet iedere wielerfan: koers in Vlaanderen, Limburg en Wallonië! Verslaggever Daniël Dwarswaard neemt je mee naar de tien belangrijkste wedstrijden van het voorjaar. ‘Spektakel gegarandeerd bij dit parkoers.’


4 Ronde van Vlaanderen, zondag 6 april

Let op deze deelnemer

Mathieu van der Poel natuurlijk. Het Nederlandse fenomeen kan geschiedenis schrijven. Als hij wint, is Van der Poel de enige renner die ooit vier keer de Ronde van Vlaanderen won. Nu staat hij op gelijke hoogte met Tom Boonen, Fabian Cancellara, Johan Museeuw, Eric Leman, Fiorenzo Magni en Achiel Buysse.

Dit maakt het parkoers bijzonder

De ontelbare klimmetjes, met of zonder kasseien. Vroeger was de Muur van Geraardsbergen onlosmakelijk verbonden aan de Ronde van Vlaanderen. Maar de laatste jaren zónder die heuvel is de Ronde alleen maar leuker geworden met de combinatie Oude Kwaremont en Paterberg in de finale. Spektakel gegarandeerd.

Ook dit moet je weten Officieel is 21 juli de feestdag van België. Maar eigenlijk is dat natuurlijk de eerste zondag van april. Alle kroegen stampvol, op die dag is er in Vlaanderen niets anders dan koers.

5 Scheldeprijs, woensdag 9 april

Let op deze deelnemer

Anna van der Breggen. Ze is terug en hoe. Van der Breggen won voordat ze stopte zeven (!) keer op rij de Waalse Pijl. Nu is ze terug van vervroegd pensioen. Nummer acht in de maak?

Dit maakt het parkoers bijzonder

De finish op de Muur van Hoei natuurlijk. Een heuvel zo akelig steil dat je ook buiten adem raakt als je erop wandelt. Bijna 1,5 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van tien procent en een piek van twintig procent. Succes!

Ook dit moet je weten De zeeleeuwen horen bij de Waalse Pijl. Pardon? Het is traditie, elk jaar als de winnaar over de streep is gekomen, neemt de regisseur een shot van het attractiepark Mont Mosan in beeld.

6 Parijs-Roubaix zaterdag 12, zondag 13 april

Let op deze deelnemer

Remco Evenepoel. Het seizoen van de Belg begon dramatisch omdat hij werd aangereden en bij dat ongeluk ook nog eens zwaar geblesseerd raakt. Maar in Luik zal Evenepoel weer zichzelf zijn.

Dit maakt het parkoers bijzonder

Slopend zijn ze, de asfaltwegen in Wallonië. Geen meter is vlak. Luik-Bastenaken-Luik is daarom een uitputtingsslag van jewelste. En daarom ook een wielermonument op de kalender.

Ook dit moet je weten ‘Luik’ is één van de weinige wedstrijden die Mathieu van der Poel nog niet won en vader Adrie wél. Papa kan nog even rust ademhalen, want Mathieu staat dit jaar niet op de startlijst.

7 Brabantse Pijl, vrijdag 18 april

Let op deze deelnemer

Lorena Wiebes. Misschien weet u het nog wel. Wiebes juichte vorig jaar letterlijk te vroeg en Marianne Vos won. Een fout die je één keer in je carrière maakt. Zal de Nederlandse klassieker daarom nog liever willen winnen dan andere wedstrijden.

Dit maakt het parkoers bijzonder

De Cauberg is vanaf dit jaar weer terug in de finale. De top van dit iconische klimmetje lag sinds 2017 op zo’n twintig kilometer van de streep. Vanaf dit jaar is dat een kleine twee kilomter. De nieuwe finale maakt extra nieuwsgierig.

Ook dit moet je weten: Nog even Leo van Vliet. De oud-renner is al 30 jaar koersdirecteur, maar het einde nadert. De Amstel Gold Race valt vanaf dit jaar onder de vlag van organisator Flanders Classics. Van Vliet is dit jaar nog ‘gewoon’ de baas. In 2026 neemt hij definitief afscheid.

8 Amstel Gold Race, zondag 20 april

Let op deze deelnemer

Dylan Groenewegen. Eén van de snelste mannen van Nederland kan wel weer eens een succesje gebruiken.

Dit maakt het parkoers bijzonder

Het is zo plat als een dubbeltje, dus dé kans voor de massasprinters. Voor de specialisten dé kans om ook een grote wedstrijd in het voorjaar te winnen.

Ook dit moet je weten: De Scheldeprijs is één van de oudste koersen van Vlaanderen. Dit jaar is editie 113. Qua status zeker niet de grootste koers, maar de organisatie gaat terecht prat op de historie. De dino van Vlaanderen.

9 Waalse Pijl, woensdag 23 april

Let op deze deelnemer

Marianne Vos. Deze wielerkoningin heeft vrijwel alles gewonnen wat je kunt winnen. Maar Parijs-Roubaix, die sinds 2021 ook bij de vrouwen wordt verreden, nog niet. Vos vloekt nooit, maar toen ze vorig jaar naast de zege greep, was ze daar ziek van.

Dit maakt het parkoers bijzonder

55 kilometer aan kasseien. Tip: ga er zelf eens op fietsen en je voelt: het is bizar wat deze renners doen. Ook bijzonder: de historische aankomst in het Velodrome van Roubaix. Sommige tradities mogen nooit verdwijnen.

Ook dit moet je weten: Ongetwijfeld zijn ‘Les Amis de Paris-Roubaix’ alweer aan het werk. Een clubje vrijwilligers zorgt er elk jaar voor dat de kasseistroken door de Franse akkers op die ene zondag van het jaar klaar zijn om VDP en co te verwelkomen.

10 Luik-Bastenaken-Luik, zondag 27 april

Let op deze deelnemer

Marijn van den Berg. Vorig jaar was deze Nederlander al dicht bij de zege. De sprinter deluxe van EF Education-Easy Post is dit jaar gebrand op de overwinning.

Dit maakt het parkoers bijzonder

De Brabantse Pijl is de overgangskoers tussen de kasseien- en klimklassiekers. De perfecte overgang tussen de Vlaamse stenen en de Waalse heuvels.

Ook dit moet je weten: De Bruine Put. Echt, waar. Zo heet één van de klimmetjes in de Brabantse Pijl. De mooiste naam van het voorjaar wat ons betreft.

Veel kijk plezier