ZOETERMEER TOEN

Toervereniging Zoetermeer ’77 in de krant.

 

ZOETERMEER TOEN

Na vele omzwervingen vond Toervereniging Zoetermeer ’77 in 2015 een nieuwe locatie in het Buytenpark. Daar viert de club dit jaar zijn veertigjarige bestaan. „ Het grote aantal deelnemers bij de avondfietsvierdaagsei dat was uniek.”

Al ver voor het officiële oprichtingsjaar 1977 kwam een groepje fietsers met regelmaat bijeen om gezamenlijk door de Zuid-Hollandse polders te toeren. Zij verzamelden bij het paviljoen van Van der Meer, gelegen tegenover Nutricia in de huidige wijk Dorp. Eén van die fietsliefhebbers was Albert van den Bosch: hij kwam met het idee om een vereniging op te richten. Dat Gebeurde aanvankelijk onder de naam Zoetermeer177.

,,We begonnen als omnivereniging”, vertelt Jannes Brinksma (71), sinds 1985 lid en in de jaren tachtig en negentig actief in het bestuur. „We hadden een ren-, toer- en fietscross afdeling,” In de jaren voor de komst van het Stadshart, in 1985, werden er vanaf het oude winkelcentrum Soeterweijde criteriums gehouden op de zondagochtend. Daar stond de kantine en om het winkelcentrum heen vonden de trainingen plaats.

De diverse afdelingen waren echter geen lang leven beschoren, zo weet Brinksma nog goed. „We zijn niet lang een ornnisportvereniging geweest. Op een gegeven moment ging het mis met de kosten. Er ontstond onenigheid over de financiën. De renafdeling maakte veel kosten en de toerafdeling bracht juist alleen maar geld op. Dus toen zijn de afdelingen, eind jaren tachtig, uit elkaar gegaan. De afdelingen hielden wel dezelfde naam.”

Van die drie takken zijn er nog twee over. Behalve de toervereniging aan de Buytenparklaan 98 is er BMX Zoetermeer, te vinden aan Buytenparklaan 10.

Brinksma sloot zich in 1985 aan bij de toervereniging, nadat zijn fysiotherapeut hem adviseerde te stoppen met voetbal. „Voor mijn werk woonde ik een aantal jaar in Flevoland. Ik voetbalde daar bij Flevo Boys, maar fietsen was beter voor mijn gezondheid. Ik kocht een fiets, een Peugeot, en ging fietsen met mijn zwager in de Noordoostpolder. Terug in Zoetermeer belandde ik bij TVZ77,”

Brinksma kwam terecht bij een bloeiende fietsvereniging, waar van alles gebeurde onder leiding van toenmalig voorzitter Erie Leeuwendaal. „We trainden met z’n allen voor Luik-Bastenaken-Luik en ik deed in die tijd mee aan de Duinentocht.” Trots laat Brinksma zijn stempelboekje zien.

Leeuwendaal overleed in november 2016, nota bene op 77-jarige leeftijd. „Een bijzondere en markante man”, zo herinnert Brinksrna zich de voormalig preses.

Hoofdkwartier

Toervereniging Zoetermeer77, die tegenwoordig zo’n 230 leden telt, maakte tijdens zijn veertigjarige bestaan een hoop omzwervingen door de stad. Dat begon met de komst van het Stadshart en nieuwbouw in 1985, waardoor een nieuw hoofdkwartier gevonden moest worden.

De toerfietsers deelden aanvankelijk het gebouw aan de Buytenparklaan 6, waar nu de turners gebruik van maken, met de badmintonners. Dat bleek echter geen handige combinatie.,,Daar mochten we verzamelen, maar we hadden geen eigen ruimte, De badrninton afdeling en fietsers, dat paste niet bij elkaar qua veiligheid. Wij liepen daar met modderige schoenen, na kilometers fietsen in de regen. We trokken bij de rugbyvereniging in. Zij hadden ook modder onder hun schoenen.”

Daarna bouwden de leden hun eerste eigen onderkomen, samen met IJsvereniging Zoetermeer. Maar het pand, toen nog gelegen aan de andere kant van de Buytenparklaan, moest verplaatst worden naar de andere zijde van die weg. Daar waar nu de begraafplaats Monuta gesitueerd is_ De verhuizing geschiedde op 18 maart 1991. Sinds een paar jaar zetelt TV ’77 aan de Buytenparklaan 9B in een gebouw dat wordt gedeeld met de ijsvereniging.

„Het is voordeliger om het met YVZ te delen”, zegt huidig voorzitter Nico Offerman_ _Het kwam de gemeente ook goed uit, want wij moesten verhuizen en dit kregen we terug. De ijsvereniging had zijn deel en kwam mee. Er is een schuifwand, dus we kunnen gebruikmaken van hun kantine en andersom ook. Het pand is ons eigendom, de grond is erfpacht.”

De huidige locatie was overigens geen abc’tje, erkent Offerman. „We hadden speciaal een verhuiscommissie opgesteld. We konden ook naar het Westerpark, maar dan hadden we in zo’n donkere, trieste omgeving gezeten. Dat gingen we echt niet doen. Hier heb je een regionaal fietspad dat langs ons gebouw loopt en we zitten hier open in het licht.” Brinksma: ,.Hier willen we voorlopig niet weg:”

 

MIKE BOESCHOTEN

 

Jarig TV ’77 hoopt op Michael Boogerd

Toervereniging Zoeterrneer’77 hield vanaf 1977 met regelmaat grote, spectaculaire tochten. Zo was er in het verleden tijdens Hemelvaart een grote fietstocht die werd gesponsord en georganiseerd door deze krant, „Toen waren er wel zeshonderd deelnemers”, aldus Jannes Brinksma, die de 250 kilometer lange fietstocht Zoetermeer-Zierikzee als hoogtepunt noemt. Maar misschien nog wel legendarischer: de avondfietsvierdaagse in de negentiger jaren waaraan honderden mensen meededen. Brinksma: „We hadden een keer het startpunt in het Stadshart tegenover het brandweergebouw. Toen loste ik het startschot.”

Offerman: „Dat was uniek_ Dat grote aantal deelnemers halen we nooit meer_’ TVZ77 staat komende zomer stil bij het veertigjarig bestaan met speciale jubileumshirls en het organiseren van diverse retrotochten en een groot feest Met Michael Boogerd misschien als gast.

 

Nico Offerman

Fiets liefhebber en Voorzitter van tvZoetermeer '77