Uncategorized

2022-06-18 The Longest Day

The Longest Day

The Longest Day

De langste dag, daar was ik al een tijdje aan het denken om dan weer eens een lange tocht te maken. Nu is het op 18 juni niet de langste dag maar dat is de 21e maar dat is door de week en een werkdag. Dus dan maar op zaterdag. In de media zie ik dat er veel fietsers met dit item bezig zijn. De één nog gekker dan de ander. Gelukkig kwam Martijn met een lange rit en dat zou Zeeland zijn. Zijn? Ja dat ging niet door de wind was ongunstig, dan maar de andere kant op en wel naar Den Helder dat leek mij wel wat mede omdat het laatste stuk door de Duinen ging en daar had ik nog nooit gefietst.
Martijn had het goed bedacht, met de start wind vanuit het westen en die ging dan draaien en dan hebben we de wind in de rug op de terugweg.
Zo gingen we het doen, wat zou er nog voor zorgen dat het niet door zou gaan, nou dat was Rob!! Rob had totaal geen zin in een lange tocht, hij had immers net Limburgs Mooiste achter de rug.
Maar zoals zo vaak wisten wij toch onze zin door te drijven, nog net niet stampvoetend kregen we Rob mee als we maar Pannenkoeken gingen eten.

Dat was de voorpret, route maken Rob meekrijgen maar nu dan gaan fietsen.
Om 06:15 uur zat ik op de fiets richting Zoetermeer waar we bij Martijn gingen starten, middenin Zoetermeer kreeg ik Rob in beeld en met wat stevig doorfietsen haalde ik hem in om gezamenlijk naar Martijn te gaan en waar het gezeik begon, nu moet je het niet te zwaar nemen maar als we gedrieën op pad gaan is het altijd gezeik vandaar ook onze bijnaam de zeikers, maar verder zijn we wel lief voor elkaar hoor!
Om 07:00 reden we in Zoetermeer weg om via de Vliet richting Leiden te gaan, de wind was nog niet stevig dus trapte het wel makkelijk en via de Keukenhof (waar het opmerkelijk stil was) door de Bollenstreek richting Zandvoort, maar omdat we niet door de duinen gingen reden we dwars door Bloemendaal waar we “Het Kopje” links lieten liggen. En nog steeds makkelijk trappen gingen we verder richting Velsenbroek en IJmuiden waar we de pond namen en steeds verbaasd het mij dat de pond daar gratis is? Misschien komt het wel omdat je de luchtvervuiling van Tata Steel moet doorstaan. Nou gauw weer van de boot af om dan richting Beverwijk te gaan.
Eindelijk hadden we de focus op het navigeren, in het begin reden we nog wel eens verkeerd we waren natuurlijk wat slaperig of was het het gezeik?
Maar goed nu ging het goed en van Beverwijk gingen we naar Castricim om vervolgens via Bergen naar de Duinen te gaan om dan langs het altijd mooie Schoorl te rijden.
De duinen waren zwaar vele klimpukkels en slechte klinkerweggetjes deden de benen pijn, maar goed dan maar zo hard mogelijk. Nu richting Callantsoog maar nu trok de wind stevig aan en was ook nog gedraaid pfff dat was zwaar gelukkig reden we ook wel stukjes in de Luwte maar er waren stukken bij die we vol tegen hadden en dus kop over kop gingen rijden en zo hielden we nog een beetje snelheid.
En nu dan via Julianadorp naar Den Helder en de duinen waren mooi tot dat je op de dijk rijd die net zo vervelend is als de dijk van Almere of de zijkant van Texel, maar goed je moet door anders kom je er niet. En op deze dijk staat het Pannenkoekrestaurant maar dan moet je wel een hele steile trap op, stijl en hoog. Ik zag een ouder stelletje onderaan de trap staan die al dachten “Waar beginnen wij aan” en dat had ik ook, niets zeggen er zijn meer mogelijkheden om een Pannenkoek te eten en dat was midden in Den Helder waar we dus stopte voor een Cola, Koffie, Pannenkoek en Koffie.
Nu dan het beloofde cadeau de terugweg met de wind in de rug. Als het een wedstrijd was over 150 km dan hadden we hem gewonnen we reden tussen de 32 en 39 km in het uur. We reden nu nog meer het land in omdat de kuststrook en duinen niet te doen zijn met dit mooie weer. Dus via schagen, Scharwoude, Heerhugowaard, Alkmaar, Krommenie om vervolgens de pond te nemen naar Spaarndam. Maar eerst nog water tappen om de bidons te vullen.
Het was nu weer aardig warm geworden terwijl het in het Noorden een koude wind was, maar goed veel drinken dan komt het wel goed.
Tussen Nieuwebrug en Vijfhuizen ging het even fout, de navigatie snapte het niet meer en wij ook niet, maar uiteindelijk zagen we dat we een trap op moesten om onze weg te kunnen vervolgen.
En zo gingen we verder via Cruquius en meer bekende plaatsen om weer in Zoetermeer uit te komen.
Was er dan verder niets gebeurt? Nee geen lekke banden, geen lastige mede weggebruikers dus eigenlijk een geweldige rit. Na mijn medezijkers uitgezwaaid te hebben kon ik nog even door naar Waddinxveen en ook nu gebeurde er niets of nou ja niets? Ik had weer zware tegenwind en geen benen meer.
Het enige wat mij op snelheid hield was de gedachte aan een lekker douche en een hoofd met herinneringen van een leuke tocht!

Nico Offerman

Fietsliefhebber, Racefiets, Gravelbike en Mountainbike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *